2012-05-31 13:11:27• hírek • Póti Orsolya

Szatmár füst nélkül! - több mint négyszázan vonultak fel a világnapon

A Egészség és Nevelés Egyesület szatmári szervezetének irányításával május 31-én, a Dohányzásmentes Világnap alkalmából több mint négyszázan vonultak fel Szatmárnémeti központjában.

Diákok, önkéntesek, civil szervezetek tagjai vonultak fel május 31-én, csütörtökön a Dohányzásmentes Világnapon Szatmárnémetiben. A „Szatmár füst nélkül" elnevezésű dohányzás elleni kampány idén a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a megyei drogprevenciós központ, a közegészségügyi igazgatóság, a tanfelügyelőség és nem utolsósorban az Egészség és Nevelés nonprofit egyesület szatmári fiókjának szervezésében jött létre.

A felvonulók délután 13 órakor a Megyei Múzeum előtti térről indultak figyelemfelkeltő plakátokkal a kezükben. Volt olyan is, aki jelmezben képviselte iskoláját. A diákok a Sugár úton végig, majd át a régi központon haladva „Le a dohányzással!", „A dohányzás öl!" skandálással keltették fel a járókelők figyelmét.

A szervező intézmények képviselői a felvonulókat a Corneliu Coposu sétányon fogadták, ahol felvázolták a dohányzás következtében fellépő betegségeket és negatív hatásokat. A résztvevők szembenézhettek azzal, hogy a cigarettázás nem csak a légzőszervekre, hanem a szívre, a csontrendszerre, az agyra és az immunrendszerre is rossz hatással van, és felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Daniel Cirt, az Egészség és Nevelés Egyesület elnöke elmondta: a cigaretta füstje több mint 4000 kémiai anyagot tartalmaz, amiből 43 rákkeltő, 300 mérgező anyag. A mérgező anyagok mellett jelen vannak olyan radioaktív rákkeltő anyagok, mint a polonium, amely leukémiát okoz, és igen nagy veszélyt jelent a gyerekekre nézve.

A rendezvényen többek között jelen volt Ilyés Gyula polgármester, a Drogprevenciós Központ vezetője Camelia Tarba és Pallai Ildikó, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársa.

A rendezvény keretében plakát- és jelmezversenyt is rendeztek a diákoknak, és a legjobbakat díjazták is. A legjobb plakátot a Mircea Eliade Általános Iskola csapata készítette, a második ebben a kategóriában a batizi iskola lett, a harmadik az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum csapata. A legötletesebb jelmezben a Ioan Slavici Líceum egyik diákja jelent meg, a második legjobb jelmezért járó díj a Ion Creanga Általános Iskola csapatát illette, a harmadik díjat pedig az „Elisa Zamfirescu" Líceum diákjai vitték el.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: